Yükselen Trend Medikal Turizm
Sağlık turizmi dünyada yükselen bir trend. Bu trend medikal turizm, tıp turizmi olarak da adlandırılıyor. Dünyada yılda 22 milyon kişinin sadece sağlık amacıyla seyahat ettiği biliniyor. Normal bir turistin ortalama 650 dolar harcamasına karşılık sağlık turistinin 2500 dolar harcama yaptığı söyleniyor. Bu sektörün büyüklüğünün 2012 yılında 100 milyar doları bulacağı (Deloitte, Global Survey Care Consumers 2010) işaret ediliyor. Bu büyük pastayı 30’a yakın ülke paylaşıyormuş ama ABD, Hindistan, Tayland, Malezya, Singapur gibi ülkeler öne çıkmış durumda. Örneğin, Singapur 2012 yılında 1 milyon hasta çekmeyi ve 1,8 milyar dolar gelir elde etmeyi planlıyor. Hindistan’ın 2012 yılında 2 milyar dolar sağlık turizminden gelir elde edeceği tahmin ediliyor.* * *
Türkiye’ye de sağlık turizmi çerçevesinde 2008’de 40 değişik ülkeden 74 bin civarında kişi gelirken bu sayı 2010’da 110 bine yükselmiş. Bu hastaların gelişine bakılırsa göz ve diş branşları ilk iki sırayı paylaşıyor. Bu konuya meraklı olanlar Türkiye’de Prof. Dr. Nevzat Aypek’in meslektaşlarıyla birlikte 2011 Mart ayında yaptığı “Türkiye’de Medikal Turizmin Geleceği” isimli araştırmasını okumalarını tavsiye ederim. Ben de bu konuda Dünya Göz Hastaneler Grubu İcra Kurulu Üyesi ve Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selin Yıldırım Peker ile sohbet ettim. Yıldırım Peker, aynı zamanda Türkiye Medikal Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi’nin (THTDC) Başkanlığını yapıyor. “İnsanlar artık tedavi alırken aynı anda gezmek istiyor. Tedavi ve hizmetlerin çeşitli ülkelerdeki maliyeti kıyaslandığında Hindistan, Tayland ve Singapur ile birlikte artık Türkiye de ön plana çıkıyor. Geçen yıl 107 ülkeden 30 bine yakın kişi Türkiye’ye gelip bizim grupta tedavi oldu” diyor.
* * *
1996’da faaliyete geçen Dünya Göz Hastaneler Grubu Türkiye ve Türkiye dışında 16 merkezde sağlık hizmeti veriyor. Türkiye dışında Amsterdam, Köln, Londra, 3 noktada ön muayene teşhis şubeleri olan grup bir süre önce Frankfurt’ta yaklaşık 7 milyon Euroluk yatırım ile bir hastane açtı. 4’ü hekim olmak üzere 20 kişilik bir personel ile hizmete giren hastanenin resmi açılışı Nisan ayında siyaset, ekonomi, sanat ve tıp dünyasından seçkin kişilerin katılımıyla yapılacak. “Avrupa’daki şubelerimiz ön teşhis yapıp hastayı ameliyat için Türkiye’ye gönderiyordu. Frankfurt cerrahi merkezimiz ile her türlü göz ameliyatlarını yaptığımız ilk kliniğimizi Almanya’da açarak, Avrupa’ya açılımın ilk adımını attık. Frankfurt’ta devlet veya özel sağlık sigortalı herkese bakılıyor” diyen Yıldırım Peker, Almanya’da üç kentte daha hastane açmak için çalışma yaptığını söylüyor .
* * *
Marmaris’te 200 yataklı, dört yıldızlı Sesin Oteli’nin sahibi turizmci bir aileden gelen Selin Yıldırım Peker, Bilkent Üniversitesi’nde Turizm ve Otel Yönetimi, Newport Üniversitesi’nde de İşletme Eğitimi’nden sonra 11 yıl turizm dalında çalışmış. İstanbul Swiss Oteli’nde Uluslararası Kongreler Satış Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı’nda Türkiye’nin Almanya, Rusya ve İngiltere’de Tanıtımı Projesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü yapan Yıldırım Peker, 2003 Mart ayından sonra dünyanın üçüncü büyük insan kaynakları ABDli Manpower’ın Türkiye’ye gelişini sağlamış. Şirketin tüm stratejisini oluşturan Yıldırım Peker, kısa sürede gösterdiği performans nedeniyle insan kaynakları EMEA Bölgesi Üstün Başarı Ödülü almış.
* * *
Kuruluş yılından itibaren Dünya Göz Hastaneler Grubu’na danışmanlık yapan Yıldırım Peker 2005 yılından sonra da şu anki görevini üstlenmiş. Müthiş iş odaklı bir kişiliğe sahip olduğu apaçık belli olan Yıldırım Peker’in katılımıyla da grupta hızlı büyümeye başlamış. “Dünya Göz” markası da “Dünyanın gözü bizde olsun, Dünyanın Gözü’ne biz bakalım” düşüncesiyle konulmuş. “Grubumuz bu konuda iddialı” diyen Yıldırım Peker hemen ekliyor. “Sırada Londra, Kiev, Oslo ve Moskova var.” Zaten sabah İstanbul’dan gelen Yıldırım Peker, personeliyle yaptığı toplantı, birkaç iş görüşmesi ve sohbetimizden hemen sonra da Londra’ya gitti.
* * *
Evli, Aslı Melike ve Zeynep Ece isimli 5 yaşlarında ikiz kızları olan Yıldırım Peker müthiş bir uluslar arası iş trafiği içinde. Çalışan bir anne olarak iş dışındaki tüm zamanlarını ikizleri ve eşi ile geçirdiğini söyleyen adrenalin yüksek olduğu sporları sevdiğini söylüyor. Dalmayı, kayak yapmayı, hatta cross motosiklete bindiğini söyleyen Yıldırım Peker’e bu kadar enerjiyi nasıl depoladığının sırrını soruyorum. Kısaca “Meditasyon ve yoga” diyor.
* * *
Geçen yıl 25-28 Ekim günleri ABD’nin Chicago kentinde Marriott Renaissance Schaumburg Convention Center’de yapılan Dünya Medikal Turizm Kongresi ve Fuarı yapılmıştı. Bu fuarda Dünya Göz Hastaneler Grubu, branş hastaneciliği ve sağlık turizmindeki başarı nedeniyle ödüle layık görülmüştü. Bu kongrede iki ayrı konuşma yapan Yıldırım Peker de Amerikan Medikal Turizm Derneği’nin yayın organı Medical Tourism Magazine tarafından medikal turizminin gelişmesi için yaptığı çalışmalar nedeniyle “Sağlık Turizminde Inovasyon” ödülü almıştı.
* * *
Yıldırım Peker’e gözlerimiz ile ilgili düşüncelerini soruyorum. “Gözler kendini yenilemeyen en önemli organlarımızdandır. Gözlerimiz sağlıklı değilse her şeyi gözden kaçırırız. Örneğin sevdiklerimizin sevgi pırıltılarını gözlerinden okuyamayız. Onun için göz sağlığımıza da son derece önem vermeliyiz” diyerek hem tıbbi hem de edebi bir cevap veriyor.
Kaynak: Hürriyet Almanya